Matlagningen i blodet och hästarna i hjärtat

Direktlänk till inlägg 17 juni 2011

Wallander

Av Kastrullhäxan - 17 juni 2011 19:00

Jag har nog inte berättat att jag är en stor anhängare av Wallander.

Jag har läst de flesta böckerna, sett de flesta filmerna (men inte alla) och håller nu på att lyssna igenom talböckerna.


Det är länge sedan jag läste böckerna, men några står här i min bokhylla.

Och egentligen är det inte Kurt Wallander i sig som lockar mig, utan hans kollega Stefan Lindman.  Jösses vilken snygging! Han spelas för övrigt av Ola Rapace.


Hur som haver. Jag har i alla fall lärt mig en hel del om Wallander under alla år av läsande, tittande och lyssnande.


I böckerna kör Wallander omkring i en bil av fransk märke. Jag kommer inte ihåg om det var renault eller peguet. Jag vill också minnas att han har handskfacket fullt med p-böter.

I filmerna kör han en silverfärgad Saab 9-3 Aero med reg.nr.  TXY 141.


Han är glömsk och lite klumpig (han missade ju tex sin egen dotters polisexamen) och har ett hett humör.

Han byter också skjorta ofta för han lyckas alltid spilla något på dem, eller så läcker bläckpennan som han har i bröstfickan.


Nyligen har jag både hört talboken och sett filmen "Innan frosten". Filmen är INTE baserad på boken, även om de har samma utgångspunkt. Bägge två handlar egentligen mer om Linda (Kurts dotter) än om Kurt.

Det är också i den här berättelsen som Stefan Lindman dyker upp första gången.

I boken berättas det att han är västgöte och att han har haft cancer i tungan som han överlevt. När Linda träffar honom första gången så har Stefan redan jobbat ett tag på polisstationen i Ystad. Linda väntar då på att hon ska tillträda i tjänst.

I filmen är Linda redan i tjänst när Stefan kommer till Ystad.

Linda och Svartman (också polis) är ute och gör hastighetskontroll och nykterhetskontroll när Stefan kommer farandes i alldeles för hög hastighet och blir stoppad. Anledningen till att han kör så fort är att han är försenad till ett möte på polisstationen.


Skillnaden mellan boken och filmen är gigantisk. De sker fler mord i boken och de är också mycket råare.

En likhet är att Birgitta Medberg blir mördad, i filmen ramlar hon ner för en ravin och blir ihjälslagen i en koja. I boken råkar hon av nyfikenhet hitta  kojan och mördas också av den anledningen.

I filmen hittas hon liggandes död på golvet i kojan, medans det i boken bara finns hennes knäppte händer och avhuggna huvud kvar. Kroppen är försvunnen.


Jag kan berätta om historierna ganska länge tror jag, men alla är nog inte lika fanatiska i Wallander som jag är. 


För några månader sedan var det ett program på radion. Två personer, som inte känner varann, ska enas om vilket alternativ som är rätt.

Det handlade då om Wallander och Beck. De fick olika frågor och skulle komma överens om vem det handlade om.

Behöver jag säga att jag hade ALLA rätt?! 


Jag har nog ingen favoritfilm sådär, men jag tycker att Krister Henriksson spelar Kurt Wallander bättre, än vad Rolf Lassgård gör.

Rolf Lassgård spelar i de första filmerna, som är baserade på böckerna, tex "Hundarna i Riga" och "Mördare utan ansikte"


Den engelskspråkiga versionen med Kenneth Branagh som Kurt Wallander tycker jag inte alls om. De pratar engelska men är i svenska Ystad. Nej, det fungerade tyvärr inte alls speciellt bra i mina öron.


Onödigt vetande:

* I filmen "Innan frosten" kör Stefan Lindman en mörkröd bil. I senare filmer kör han en silverfärgad Hyundai Santa Fe.

* I boken "Innan frosten" lyssnar Stefan Lindman på Jazzmusik (det gör han inte i filmerna!)

* I filmen "Innan frosten" bor Stefan Lindman på hotell medan han letar hus. I boken håller han på att renovera ett hus.

* Kurt Wallander fyller i någon gång i maj.

* Innan Kurt Wallanders pappa dör så tar Kurt med honom till Italien på semester. Det var hans fars önskan och det blev en lyckad resa.

* Det finns en sista berättelse om Kurt Wallander. Den heter "Den orolige mannen" och varför Henning Mankell (som är författare) har valt att avsluta Wallander vet jag inte. Det var i alla fall hans eget beslut och alla vi som älskar Wallander får finna oss i att det är så. I denna berättelse får vi också träffa Kurts förstfödda barnbarn som till en början inte får något namn.


/Kastrullhäxan  




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kastrullhäxan - 5 april 2014 22:14

I morse väckte sambon mig 04.30.Sådana mornar undrar man varför man har häst egentligen...Men jag lyckades ta mig ur sängen, krypa i kläderna och få en smörgås i magen.Sambon fixade Julie (gissa om hon var trött!) och 05.20 hämtade vi upp C för vidar...

Av Kastrullhäxan - 4 april 2014 21:33

De senaste dagarna har jag känt att jag balanserar lite grann när det gäller mitt humör.Jag kämpar fortfarande mycket med mig själv. Framförallt den där lilla detaljen att en åsikt om någon som jag har gjort faktiskt inte speglar vad personen som utt...

Av Kastrullhäxan - 3 april 2014 20:36


      En hund som jag hade hand om och som jag saknar otroligt mycket.Även om  hon hade sina sämre sidor så vet jag att jag aldrig får en sån hund igen.Lisa Katinka Johansson.Jag saknar dig hjärtat.  /Kastrullhäxan ...

Av Kastrullhäxan - 2 april 2014 19:53


För bara en liten stund sedan kom jag på att det är 5 år sedan jag var till Fjugesta och hämtade Jum-Jum.Då visste jag fortfarande inte att han en dag skulle bli min alldeles egna eller att vi skulle starta ett SM tillsammans, eller att jag skulle ly...

Av Kastrullhäxan - 2 april 2014 19:41


Eftersom Vickan var här nyligen så fick jag rota ordentligt i arkivet för att hitta en bild på mig OCH en vän.Jag har en förmåga att bara hamna på bild när jag sitter till häst av någon anledning. Jag hittade i alla fall denna:   En bild som är sna...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards