Matlagningen i blodet och hästarna i hjärtat

Direktlänk till inlägg 22 juli 2011

Transportering av häst

Av Kastrullhäxan - 22 juli 2011 16:40

 

Det finns tre tillfällen som är vanliga när vi vill lasta våra hästar.

Träning, tävling och veterinären.

Vid alla tre tillfällena finns det ofta en tid att passa, vilket medför att om hästen inte kliver på så blir vi stressade.


En häst som varit skadad och fått åka mycket till veterinären på sista tiden kommer med stor sannolikhet att förknippa transporten med veterinärbesök.

Just veterinärbesök kan vara svåra att omvandla till något positivt, men träning och tävling kan vi delvis påverka.


Träning och tävling ska i första hand vara ROLIGT! Om hästen upplever träning och tävling som något skoj så kommer tranportresan dit också att kännas något roligare...


När jag hämtade hem Jum-Jum så krånglade han en held el vid lastning, och jag vet inte hur många gånger jag hotat honom med att jag ska bära in honom och köra hem honom till sin förra ägare. Eller ringa och säga var han finns och att hon får hämta honom...

När det seda gick så långt att hn blåvägrade gå in och hade sönder en lampa på transporten och slängde sig över staketet på paddocken så fick jag nog.

Vi införskaffade då en egen transport och började träna med honom.


Nu för tiden åker vi så pass ofta att Jum-Jum upplever transporten som något alldagligt. Och man kan ju råka hamna på ett ställe med en massa andra glada hästar som man får umgås med! 

Till råga på allt har jag haft tur och sluppit köra honom till klinik hittills.


Nu har vi ju istället Mulle som behöver träna.

Dock tror jag att Mulles problem är helt annorlunda än Jum-Jums. (Jum-Jum tyckte hel enkelt att det var bekvämare att stanna hemma än att åka någonstans och behöva jobba).

Mulle går ju in, men nåde om man inte stänger bakom honom illa kvickt -då kommer han ut i 190 km/timme!


Och efter lite luskande och funderande och upplysningen om att han inte gillar träbroar, och hans beteende när han ändå är tvungen att gå över dem, så ser jag vissa likheter.

Jag tror att Mulle är rädd för rampen!

När man leder på honom så tar han helst inget steg alls på rampen (men han är ju tvungen) och när han väl kliver på så har han bråttom att kliva av den (upp i transporten eller kasta sig bakåt).

Jag TROR att det är ljudet som gör att han förknippar träbro med ramp på transporten.


Ett enkelt sätt att testa det här vore ju en transport utan ramp, men det har jag inte att tillgå, och jag har inga planer på att skaffa en heller.

Utan jag är tvungen att tillgå ett svårare sätt = lära Mulle att rampen är helt ok att gå på.

Och numera går ju Mulle på träbroar, om än med en viss misstänksamhet, så varför skulle transporten inte gå att lösa?


Och nu när vi var nere i Askersund och blev tvungna att åka transport pga Jum-Jums tappsko, så klev Mulle ur transporten väldigt stillsamt. De var inte helt så som jag vill ha det, men detvar en klar förbättring.

Dock när vi kom hem i söndags morse så kastade han sig ut igen -gissningsvis för att rampen låg lite snett och rörde sig när han klev på den. Så nu ska vi vara jättenoga med att den ligger rakt innan urlastning.


Vad använder jag vid transport av häst:

Jag lastar helst i repgrimma om jag inte vet att hästen går på i vanlig grimma. Jag är inte för att lasta i träns, men på tävlingsplats är man ju tvungen enligt TR.


Jag vill helst att hästen har transportskydd. Men om den inte accepterar transportskydd så är det bättre att den får åka utan.

Svansskydd är också ett plus, framförallt för hästar som gillar att klia sig mot bommen bak. (Jum-Jum ÄLSKAR det!)


Lädergrimma och transportgrimskaft med panikhake känns som ytterligare en säkerhet.

Om jag sätte rpanikhaken i grimman eller i bindringen i transporten beror på hur transporten ser ut. Det som avgör är hur nära hästen jag måste krypa vid en ev olycka för att få loss den. Ligger man på sidan och hästen sprattlar så vill man helst inte krypa in och förbi hästen för att få loss den...


/Kastrullhäxan     

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kastrullhäxan - 5 april 2014 22:14

I morse väckte sambon mig 04.30.Sådana mornar undrar man varför man har häst egentligen...Men jag lyckades ta mig ur sängen, krypa i kläderna och få en smörgås i magen.Sambon fixade Julie (gissa om hon var trött!) och 05.20 hämtade vi upp C för vidar...

Av Kastrullhäxan - 4 april 2014 21:33

De senaste dagarna har jag känt att jag balanserar lite grann när det gäller mitt humör.Jag kämpar fortfarande mycket med mig själv. Framförallt den där lilla detaljen att en åsikt om någon som jag har gjort faktiskt inte speglar vad personen som utt...

Av Kastrullhäxan - 3 april 2014 20:36


      En hund som jag hade hand om och som jag saknar otroligt mycket.Även om  hon hade sina sämre sidor så vet jag att jag aldrig får en sån hund igen.Lisa Katinka Johansson.Jag saknar dig hjärtat.  /Kastrullhäxan ...

Av Kastrullhäxan - 2 april 2014 19:53


För bara en liten stund sedan kom jag på att det är 5 år sedan jag var till Fjugesta och hämtade Jum-Jum.Då visste jag fortfarande inte att han en dag skulle bli min alldeles egna eller att vi skulle starta ett SM tillsammans, eller att jag skulle ly...

Av Kastrullhäxan - 2 april 2014 19:41


Eftersom Vickan var här nyligen så fick jag rota ordentligt i arkivet för att hitta en bild på mig OCH en vän.Jag har en förmåga att bara hamna på bild när jag sitter till häst av någon anledning. Jag hittade i alla fall denna:   En bild som är sna...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards