Matlagningen i blodet och hästarna i hjärtat

Alla inlägg under juni 2010

Av Kastrullhäxan - 20 juni 2010 13:00

som innehöll både havssalt och 8 st olika E-nummer.

Bara för att slå ihjäl lite tid så har jag nu suttit och tagit reda på vad alla dessa nummer innebär och innehåller.


E442 Ammoniumfosfatider, som är ett stabiliserings- och fötjockningsmedel.

Det framställs av rapsolja och fosforföreningar.


E471 Mono- och diglycerider av fettsyror. Detta är ett smulgeringsmedel som framställs av fetter och oljor av glycerol (E422) och fettsyror (E570) Både fetter och fettsyrorkan komma från djur, tex gris.

Kul, att man hänvisar sitt E-nummer till ett annat E-nummer, eller hur???


E476 Polyglycerolpolyicinoleat

Ett emulgeringsmedel som framställs syntetsikt av ricinolja och glycerol.

Glycerol kan vara framställt från djur, tex gris.


E171 Färgämne som ger vit kulör. Framställs ur titanhaltiga metaller och används i tex Keso.


E172 Järnoxider och järn-hydroxider (färgämne)

Ger gul-gulbrun-rödbrun-svart kulör och framställs syntetiskt från järn men förekommer naturligt i olika mineraler.


E410 Fruktkärnmjöl

Stabiliseringsmedel och förtjockningsmedel.

Framställs ur från afrån Johannesbrödträdet som tillhör familjer ärt-/baljväxter.

Används tex i glass och lätt cremé fraische.

Kan ge allergisk reaktion hos personer som är allergiska mot ärtor, bönor eller jordnätter!


E412 Guarnkärnmjöl

Samma som Fruktkärnmjöl, fast detta framställs ur frön från guarnväxten.

Används i vissa såser, fryst frukt, milkshake och glass.

Observera att även detta kan ge en allergisk reaktion, precis som Fruktkärnmjöl!


E407 Stabiliserings- förtjocknings- och geleringsmedel.

Framställs ur en viss sorts rödalg och används i ostar, kakor, milkshake och alkoholdrycker.

Cancerframkallande i djurförsök, men inga risker har kunnat påvisats hos människor hittills.


För att gå in lite närmare på olika saker som dykt upp, så kan vi prata om FOSFOR (som fanns i E422 tex)

Fosfor är ett icke metalliskt ämne som tillhör kvävegruppen. Fosfor är nödvändigt för alla levande celler. (Detta ämne är tex hemskt viktigt att räkna med när man räknar foderstater till hästarna!)

Fosfor hittas INTE i fri form i naturen, då det har en hög kemisk reaktionsförmåga.

Vit fosfor sänder ut ett blekt ljus vid kontakt med luft.

Används i brand- och rökgranater.

Självantäder snart om det förvaras i luft och är mjukt som ost. Ska man skära i fosfor måste man skära det under vatten.

Fosfor ä mycket giftigt!

Röd fosfor är den aktiva delen i plånet på tändsticksaskar.


Ricinolja eller laxerolja används som både smörjolja och laxermedel. Som smörjolja är den dock väldigt aggressiv mot tex packningar.


Glycerol/Glycerin/Propantriol

Används i hudkrämer, tvål (glycerintvål) läkemedel (blodförtunnande), i såpvatten för att göra såpbubblorna mer hållbara och även i floursköljmedel.


  Och maränger trodde man ju bestod av äggvita och socker. Men icke när man köer det färdigt! Då är det mest socker och skummjölkspulver! Alla ni som är allergiska, eller som har valt bort vissa produkter (tex animaliska produkter) bör verkligen kolla flera gånger på förpackningarna. Och lär er de E-nummer som är "inom ert område". Hur många tror ni har fått i sig tex gris genom att käka en glass???



SMAKLIG MÅLTID HÖR NI!!!




/Kastrullhäxan  




Av Kastrullhäxan - 18 juni 2010 17:24

Nu när jag loggade in så såg jag att jag hade fått en kommentar. Jag brukar ju inte lufta dem här på bloggen offentligt (fast alla kan ju läsa dem om de bara vill) men den här känner jag att jag vill göra offentlig:


Heeej! Brukar kolla i din blogg men jag har varit dålig på att kommentera...
Jag försöker hänga med i alla "häst-termer" men det är inte lätt för en amatör som jag! Försöker minnas det du lärde mig när vi var ute och promenerade Jum-Jum och Sunny =)
Saknar att rida faktiskt, jag hoppas jag kan få fler lektioner av Gerds kusin, hon som har en hästgård.. Då kanske kan kan förstå mer av det du skriver om =)
*kram*


Jag saknar dig också. Och jag kommer adlrig att glömma när Sunny tyckte att du inte höll i ordentligt utan tog ett eget beslut och galopperade iväg öer Backagädet. Uppepå satt du i fosterställning och skrek som en liten kattunge.  Förlåt att jag skrattar, men minnet är ganska kul, även om jag förstår att du var rädd då. När du rätade på dig och slappnade av så stannade Sunny och betade istället. Minns du?

De hästtermer jag skriver om kan du säkert googla, annars får du fråga 


Idag fick jag höra att dubbelnamn lät så gamla. Ehmmm...? Kul med tanke på att jag har just ett dubbelnamn.

"När jag fick höra att jag skulle jobba ihop med dig så tänkte jag att du skulle vara en tant på typ 50 år som jobbat hela ditt liv i storhushåll..."


Roligast är ändå att jag sedan dök upp och uppfattningen av första anblicken av mig var att jag var lesbisk... Hej och hå!

Såååå.... Någon annan som har en åsikt om mig att vädra???


/Kastrullhäxan   -varken gammal eller lesbisk

Av Kastrullhäxan - 17 juni 2010 15:23

Nu är det några dagar sen jag skrev något sist oc det har lite olika orsaker.

Mest är det för att jag inte haft ork, jag har inte tagit mig ork utan jobbat med andra saker i mitt liv. Men det beror också på att jag inte mått så bra som jag borde.

Det går lite upp och ner i mitt liv just nu ochjag kommer inom en snar framtid att ta itu med lite saker.


Det är dels dessa:

*Sluta ställa upp för "kompisar" som inte ställer upp tillbaka. Och för folk om enbart hör av sig när det är elände hos dem.

*Säga nej och inte ha dåligt samvete efteråt. Alla uppgifter är inte mina uppgifter, och allas bekymmer är inte mina bekymmer.


Nej, nu kan vi prata om nåt roligare.

Jum-Jum har jobbat hårt senaste tiden, och det lönar sig! Ni som träffade honom innan jag flyttade hit till Gävle skulle ng knappt känna igen honom längre, åtminstone inte i ridningen!

Han har aldrig någonsin gått så bra som han gör just nu.

I lördags tränade vi för instruktör

 

I söndags tävlade vi två klasser dressyr, LC1 och LB1. Jag fick starta först av alla, BLÄ!!! Jag var dödsnervös och satt och memorerade programmet uppe på hästryggen. Jum-Jum kändes i alla fall lugn och snäll så jag vågade tävla utan säkerhetsvästen på mig.    

Jag struntade i hur han gick, så länge han lyssnade på mig så bägge programmen är genomförda i undertempo på lite för lång tygel.

I LC:n kändes Jum-Jum iaf trevlig och lyssnade bra. Tyvärr var det någon på läktaren som reste sig precis när vi skulle galoppera förbi, så Jum-Jum skyggae och fattade därefter fel galopp. Otroligt synd, för om vi fått till det så hade vi nog fått med oss en rosett hem!

         

Mellan klasserna var vi på framridningen och jag var så nöjd med hur han hade skött sig i LC:n + att jag var väldigt osäker på programmet i LB, så jag funderade på att stryka oss. Men en bekant (eller jag kanske vågar säga väninna?) var så himla gullig och agerade ropare åt oss så vi provade. Jum-Jum hade dock hunnit skaffa sig en flickvän, en jättefin fullblodstjej som vi tränat lite med tidigare.   och när vi var på väg in på banan så var de på väg ut, vilket fick Jum-Jum att tappa suget framåt. Efter första halten la han i backen (jag blev ju inte sårskilt förvånad om man säger så) och hans bjudning var verkligen ostadig. Men vi klagar inte, i mellangaloppen har vi ju till och med fått en 6a   och kommentaren "bra bjudning". (För er som inte vet så ligger poängskalan mellan 0-10 där 10 är bäst)

Det roliga är att det är just galoppen som vi fått de bästa poängen i -galopp som är det svåraste vi vet!

Jag red i alla fall lite slarvigt, jag var lite trött (nervositeten gör sitt) och hästen var lite småseg och jag kände att vi mest gjorde programmet för att prova på och känna oss för.

Det kändes helt ok, men LC:n kändes ännu bättre.     När vi kom ut från ridhuset (pinsamt nog fick en funktionär leda ut oss, för Jum-Jum tänkte minsann INTE gå!) hade Stefan och Lollo hämtat mina protokoll, och tro på tusan! Vi hade rott hem en rosett i LB:n!!!  

LC:n 47,7% (tänk om vi inte fått det där stoppet!)

LB:n 51,3%

Ni kan ju gissa om jag var nöjd med honom! SÅ DUKTIG!!!!

     


I måndags red sambon först ut en sväng och hoppade sedan lite på banan. Jum-Jum har börjat tycka att det är riktigt roligt, och när han bjuder ärligt så kan han faktiskt hoppa enstaka hinder uppåt 70cm nu. Det har tagit tid men vi jobbar på. Vi har ingen brådska. Lite bock och bus blev det givetvis också, annars är det inte Jum-Jum   

och i tisdags var det träning igen. Jag valde att prova att rida på det raka bettet igen. Det är ju ett tag sen jag använde det til något seriösare än skritt och trav rakt fram då jag tyckt att han inte varit så nöjd med det. Han har helt enkelt fungerat bättre på de delade betten. Men nu tog jag alltså det raka igen, och vilken häst!!!! Jag var jättetrött efter jobbet och Jum-Jum kändes också riktigt seg först, men när instruktören väl var på plats så fungerade hästen som en klocka och ja... Han har aldrig någonsin känts så lätt, så kanonfin!

     


Jag har haft kalas här hemma. Blev ett enklare kalas med fika bara.

Jag kan ju berätta om alla presenter som jag har fått:

*En TrailerCam, så nu kan jag se Jum-Jum på en skärm inne i bilen när vi kör med transporten! Ganska häftigt! De rör sig mkt mer än vad man kan tro!

*En loksele som jag kan ha till Jum-Jum. Jag råkade ramla över den inne på ett forum som jag hänger på, och tack vare en urgullig säljare + min alltid lika söta sambo så kom den hem. Den fanns ju nämligen ändå nere i Ljungby. Min sambo och säljaren möttes i alla fall upp där och avslutade köpet.

*Filmer och CD-skivor. Skivorna kommer spelas flitigt i bilen när jag åker till eller från jobbet.

*Choklad i mången rad

*glas och karaff

*pengar

Sen har jag säkert fått något mer som jag glömt bort just nu.


Hur som helst, jag passade i alla fall på att köpa en blomma till sambon. Han förtjänade den verkligen så som han alltid ställer upp och finns för mig   Tänk om alla män hade ett så stort hjärta som min sambo har, då skulle det finnas ett hav av lyckliga kvinnor i världen!

 

Och hur många män får blommor på sin kvinnas födelsedag???



Jag har också skaffat mig ett rejält blåmärke. Jag har ingen aning om var det kommer ifrån eller vad jag har gjort! Men präktigt värre är det!

 

Det får avsluta dagens inlägg.

Ha det fint så hörs vi!

/Kastrullhäxan  

Av Kastrullhäxan - 8 juni 2010 14:25

OMG!!! Jag har anmält oss (alltså mig och Jum-Jum) till en dressyrtävling. Tanken var att Stefan skulle hoppa, men han vägrar försöka ta dem runt en bana på 70 cm så då valde jag attprova att dressyra istället.

Och jag ska vara med i två klasser, LC1 och LB1. Jösses!

Efter att ha kikat lite närmare på programmen så vette tusan, galoppen är ju inte Jum-Jums starka sida, men det får gå.


Jum-Jum har också skapat sig en åsikt om LB-programmet, såhär är den (Jum-Jums åsikter är kursiva):


AX Inridning i arbetstrav (lätt som en plätt)

X Halt hälsning (ska man buga då eller???)

XC Arbetstrav (okej då!)


C Höger varv

CMBXEKA Arbetstrav (nu tror jag att det räcker, jag blir ju yr i huvudet av att läsa alla bokstäver)


AC Serpentin över medellinjen, 3 bågar (serpentinbågar?!?!?! Nu får ni väl skärpa er!)


CH Arbetstrav (arbeta hit och arbeta dit... Var är mina kompisar???)

HXF Mellantrav (Mellantrav??? Trava emellan vaddå??? Var det inte dressyr sa du?)

FA Arbetstrav


AC Serpentinbågar över medellinjen, 3 st (BLÄÄÄÄÄ!)


CM mellanskritt (Äntligen få rman vila lite! Bäst att kolla var kompisarna är!)

MXK Ökad skritt (Åhhhh, en snygg tjej! Vad sa du mattte??? Trav??)

KA Mellanskritt


AF Arbetstrav

F Arbetsgalopp (vänster eller höger???)

B volt i arbetsgalopp, 15 m diameter (nej det här kan jag inte *bryter av till trav*)


BMCH Arbetsgalopp (slår bakut när jag fattar ny galopp och trasslar in mig i mi självoch får förvänd galopp)

HXF Mellangalopp (är det emot den där snygga tjejen jag såg så är det snarare ökad galopp, förvänd naturligtvis!)

Före F Övergång till arbetsgalopp (bryter av till trav)

F Övergång till arbetstrav

FAK Arbetstrav


K Höger arbetsgalopp (fattar förvänd, saktar av och fattar ny)

E (tydligen nån sån där liten pluttvolt i arbetsgalopp, BLÄ!)

EHCM Arbetsgalopp

MXK Mellangalopp

Före K Övergång till arbetsgalopp


K Övergång till arbetstrav

KA Arbetstrav


A Vänd rätt upp (Trööööött!)

AG Arbetstrav

G Halt, hälsning




För övrigt var vi och tränade i helgen. Jag var verkligen supernöjd efteråt så här kommer några bilder:


               

/Kastrullhäxan  

Av Kastrullhäxan - 3 juni 2010 08:51

Räcker det inte att jag bloggar en dag i veckan?

Hur som haver, jag kastar in ett inlägg nu innan jag ska dra till jobbet. Sista dagen som jag jobbar sent, i morgon är det ju fredag och då börjar jag redan 6.30 Så det gäller att komma i säng ikväll!


Stefan har varit och hopptävlat. Korkat nog så har jag inte laddat upp några bilder här på bloggen, får väl göra det vid ett annat tillfälle.

Det gick i alla fall bra. Hade två rivningar i vardera klass (50 och 60 cm) men inte ett enda stopp. Dessutom tyckte Stefan att Jum-Jum lyssnade riktigt bra på honom och det känns ju verkligen kanon!

Här finns i alla fall en film från 60 cm-klassen:


Jum-Jum har fyllt år, 10 blev han den här gången och det firades givetvis med morötter. Så nu är han helt hopplös ett tag framöver. Jag måste lära mig att inte stoppa till honom en massa godis ur handen, för han blir så bufflig och tiggig.


     

Såhär mysig var i alla fall hans födelsedag, strålande solsken!


En annan som jag hittade på samma dag, ute i Jum-Jums hage, var Bill, en av stallkatterna. Han brukar visst upphålla sig en del hos grannen, men han kom glatt fram till mig och kelade lite. Han ha för övrigt en bror också, som heter Bull (såklart) och när man inte är van så är det lite trixigt att se skillnad på dem.

   

Det här är i alla fall Bill.



Igår kom det en ny pålla till stallet. Diva heter hon och det är min komois som äger henne. Jag har längtat så efter dem, fast de kommer få spunk på mig och Jum-Jum som är såååå långsamma! Haha! Nåja, jag har inga bilder från igår, men när vi släppte henne i hagen (hon går ensam än så länge) så nosade hon lite på Nova och de pep lite åt varann (och Jum-Jum stod i sin hage och hummade lite förtvivlat för han ville också vara med!) och sedan sprang Diva ett varv i sin hage och Jum-Jum travade efter sitt staket och visade upp sig på bästa fjording-manér och sedan var det lugnt.


Nej... Nu måste jag sluta. Jag ska komma ihåg att ta med mig stallskorna till bilen bara. Mina foppatpfflor blev ju kvar där nere igår kväll.

För övrigt har det gått hål i mina stallskor   Mina bästa stallskor! Det är ta mig tusan nästan landssorg över detta! Jag har ägt dem sedan 2001 och ni må tro att de är hårt slitna. Men nu är de alltså trasiga.    

Jag får helt enkelt börja se mig efter ett par nya...


/Kastrullhäxan  

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28 29 30
<<< Juni 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards