Matlagningen i blodet och hästarna i hjärtat

Direktlänk till inlägg 8 februari 2012

Tillpassning av sadel

Av Kastrullhäxan - 8 februari 2012 22:17

Nu tänker jag åter igen säga att jag är inget proffs, jag jobbar inte med tillpassning av hästens utrustning och även jag kan ha fel.
Däremot tänker jag prata utifrån de erfarenheter jag har och hittills har jag råkat göra ganska bra ifrån mig.


Tillpassning av sadel, vad behöver man veta?
Ja... Som många har märkt så är det inte bara att kasta på en sadel och rida iväg. De flesta hästar säger visserligen inte så mycket en enstaka ridtur i en icke passande sadel (medan andra blir oxtokiga) men i längden är det inte bra och kan till och med vara skadligt!


 

För det första: Hur stor anläggningsyta har jag att spela på? Här har jag ritat lite på en något rund Jum-Jum som står och äter. Det ni ska kika på här är de två röda streck jag ritat dit.
Där det främre strecket är går bogbladet. LÄgger man sadeln för långt fram hamnar ortspetsen  som finns inne i sadeln att hamna alldeles intill, eller till och med ovanpå bogbladet. Det gör ont, precis som när våra skor klämer mot tårna.

 
Jag fick låna en bild av en god internet-vän (TACK!) och har kan ni se en bom ser ut om den är naken. Ortspetsen ska, när hästen står still, ligga ungefär 5 fingrar ifrån bogbladet för att inte ta emot när hästen sen rör sig.


Om ortspetsen trycker emot, eller till och med ligger ovanpå bogbladet kommer hästen troligen att korta steget och bli ovillig att gå fram. Sadlar man Jum-Jum för långt fram (vilket inte alls är särskilt svårt då han har ganska stor bog) så bockar han!

Sadlar som glider fram hamnar också mot bogbladet och gör ont.

Varför sadeln glider fram kan ha olika orsaker. Sadeln kan vara för vid, för smal, för böjd eller för rak i bommen. Det kan också vara så att sadelns läge och sadelgjordens läge inte matchar varandra utan det slutar med att sadelgjorden drar fram sadeln och lägger den ovanpå bogbladet. Viktigt att hålla koll på när man ridit en stund!


Det bakre strecket är ett försök att illustrera var det sista revbenet går. Om man har en häst som inte är i alltför gott hull så kan man känna var det sista revbenet går någonstans.
Detta läge ska man försöka ha koll på, eftersom sadelläget faktiskt oftast är kortare än vad många tror! Revbenet går ju i en båge!
http://user.tninet.se/~xvj408j/skelett.jpg (här ser man på en bild av hästens skelett hur det ser ut)
Eftersista revbenet blir hästens rygg mindre stabil, just för att det inte finns revben som "stöttar upp". Har man en sadel med för lång anläggningsyta, eller som glider bak, så trycker sadeln emot och man kan få en häst med ont i ryggen!


Nästa grej man måste fråga sig är hur bred bomvidd man behöver. Och man ska komma ihåg att 32" i stubben inte är samma bomvidd som 32" i Morris & Nolan! "Vid" är inte heller samma i Thorowgood som Albion!
Det bästa är att ta reda på hur många grader hästen mäter och sedan tar man reda på vilka sadlar som har bomstorlekar i ungefär samma vidd. Detta kräver en del forskande då en del sadlar kan skilja från en årsmodell till en annan, eller i olika modeller.


Därefter måsta man ta reda på om hästen har en rak ryggprofil eller en svängd.
Titta på bilden ovan på Jum-Jum igen. Här står han i och för sig och slappar och är mest intresserad av sin mat, men rent spontant så skulle man väl vilja lägga på en sadel som har lite svängd bom för att sadeln ska ligga an över hela ryggen? (alltså mellan de två röda strecken menar jag då)
Sanningen är, att när man dragit sadelgjorden och suttit upp, och framförallt när man får hästkraken att arbeta så höjer han sig rygg och punkterna mellan de röda strecken är så gott som helt rak istället för det lilla "hängmattehäng" som man kan ana på bilden.
Har jag då lagt på en sadel med svängd bom så kommer den att bli som en gungbräda ovanpå och kommer således att vippa fram och tillbaka ovanpå ryggen.


Tvärom blir det ju med en häst som faktiskt har svängd ryggprofil. Lägger man en rak bom på den hästen kommer sadeln att ligga som en bro över en dal med tryckpunkter framtill och baktill. Låter det inte underbart att få bära något sånt varje dag?!


Sedan ska man titta på sin häst bakifrån när den står uppställd med alla fyra ben i golvet. Är hästen formad som ett stupande tak från ryggen och ner efter sidorna, eller är den platt upptill och slutar ner senare? Detta har också med sadelinpassningen att göra!


Jag skulle kunna hålla på i all evighet och tjata om detta ämne.
Vet man inte vad man pysslar med så bör man fråga om hjälp. Och åker man och provar en ny sadel så råder jag er att få provsitta med sadeln ovanpå hästen! För även om alla mått stämmer så känner man ändå bäst när sadeln faktiskt ligger uppepå och man sitter i.


Och, en gång för alla: Lura er inte på billiga splitt nya sadlar! Visst, det är en speciell känsla att köpa en splitt ny sadel och komma hem med, men i hästvärlden betalar man OFTAST för det man får.
Bra produkter och gediget hantverk är DYRT. Läder är dyrare än syntet och därför kostar lädersadlar mer.

Nya sadlar som säljs billigt (oftast billigare än många begagnade sadlar av kvalité) har väldigt ofta trista följder. Lädret är inte samma kvalité och slits fort, bommarna är av sämre material och vem tror ni sitter och syr en splitt ny sadel som sedan säljs för en spottstyver? Inte en utbildad sadelmakare i alla fall!
http://www.bukefalos.com/f/showthread.php?t=1001494
Här är en länk som jag tycker att alla kan kika på. Det är en billighetssadel, iofs begagnad, som fått sätta livet till då en nyfiken bukefalist ville ta reda på vad som fanns inne i. Ingen trevlig syn om ni frågar mig.


Satsa istället på en begagnad sadel av kvalité. Den kan man ha glädje av i många år och kanske till och med få pengarna tillbaka för om hästen växer/musklar ur den.


Sånt här skit köper folk fortfarande, och försöker t.o.m att sälja vidare! Riktigt skrämmande!  
Och efteråt undrar folk varför deras hästar är halta och är ovilliga att gå fram.


Nu ska jag sluta vara surtant och låta er smälta mitt halvilskna inlägg i lugn och ro.
/Kastrullhäxan  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kastrullhäxan - 5 april 2014 22:14

I morse väckte sambon mig 04.30.Sådana mornar undrar man varför man har häst egentligen...Men jag lyckades ta mig ur sängen, krypa i kläderna och få en smörgås i magen.Sambon fixade Julie (gissa om hon var trött!) och 05.20 hämtade vi upp C för vidar...

Av Kastrullhäxan - 4 april 2014 21:33

De senaste dagarna har jag känt att jag balanserar lite grann när det gäller mitt humör.Jag kämpar fortfarande mycket med mig själv. Framförallt den där lilla detaljen att en åsikt om någon som jag har gjort faktiskt inte speglar vad personen som utt...

Av Kastrullhäxan - 3 april 2014 20:36


      En hund som jag hade hand om och som jag saknar otroligt mycket.Även om  hon hade sina sämre sidor så vet jag att jag aldrig får en sån hund igen.Lisa Katinka Johansson.Jag saknar dig hjärtat.  /Kastrullhäxan ...

Av Kastrullhäxan - 2 april 2014 19:53


För bara en liten stund sedan kom jag på att det är 5 år sedan jag var till Fjugesta och hämtade Jum-Jum.Då visste jag fortfarande inte att han en dag skulle bli min alldeles egna eller att vi skulle starta ett SM tillsammans, eller att jag skulle ly...

Av Kastrullhäxan - 2 april 2014 19:41


Eftersom Vickan var här nyligen så fick jag rota ordentligt i arkivet för att hitta en bild på mig OCH en vän.Jag har en förmåga att bara hamna på bild när jag sitter till häst av någon anledning. Jag hittade i alla fall denna:   En bild som är sna...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Min Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards